Goals Journey Inspiratie Whitepapers Blog Masterclasses Contact

De voordelen van Referral Recruitment

arrow down
Terug naar overzicht

Referral recruitment. Werknemer-werft-werknemer. Via-via werving. In bijna geen enkel arbeidsmarktcommunicatieplan ontbreekt deze vorm van werving nog. Logisch, want referral recruitment biedt vele voordelen.


1. Hoger rendement
De meeste sollicitaties komen nog steeds binnen via de 'werken bij'-site en de vacaturebanken. Kijken we echter naar het aantal ingevulde vacatures, dan blijkt maar liefst 40% van de vacatures ingevuld te worden met kandidaten die via het referral kanaal zijn binnengekomen. Ter vergelijking: slechts 15% van de ingevulde vacatures komen uit kandidaten via vacaturebanken.


2. Hogere kwaliteit
Medewerkers denken wel twee keer na voordat ze iemand aanbevelen. Hun eigen reputatie staat tenslotte ook op het spel. Ze denken goed na of de aangedragen kandidaat wel past bij het bedrijf en functieprofiel. Hierdoor is de kwaliteit van de aangedragen kandidaten vaak hoger.


3. Minder werk voor de recruiter
De medewerker neemt de recruiter flink wat werk uit handen: hij verzorgt de pre-selectie en helpt de recruiter met het ‘verkopen’ van de job en het bedrijf.


4. Candidate pooling
Mits goed opgezet en uitgevoerd kan een referral-programma een doorlopende bron van potentieel talent opleveren, ook al zijn er niet altijd concrete openstaande vacatures.


5. Referrals blijven langer
Doordat de pre-selectie beter is en de kandidaat op basis van authentieke verhalen is binnengehaald, zijn de verwachtingen en de ‘fit’ beter. Daardoor blijken medewerkers uit referral langer in dienst te blijven.


Medewerkers die zich actief inspannen om andere medewerkers te werven zijn vaak bovengemiddeld betrokken en daarmee ambassadeurs voor de organisatie. Vaak blijven deze medewerkers langer aan het bedrijf verbonden. De mate van succes van een referral-programma is dan ook een goede graadmeter voor de medewerkersbetrokkenheid in het bedrijf.


6. Vacatures sneller ingevuld
Uit onderzoek blijkt dat een kandidaat die via referral in contact kwam met het bedrijf gemiddeld binnen 29 dagen aan de slag ging. Via een vacaturebank duurde het gemiddeld 39 dagen en via de 'werken bij'-site 55 dagen. 

Erik Broeder

Managing Partner

Meer over nonstop employer branding

Arbeidsmarkt- communicatieplan Wie is de doelgroep?

Het werven van nieuw talent kan een dure en tijdrovende klus zijn. Bespaar jezelf tijd en geld door je arbeidsmarktcommunicatie direct op de juiste doelgroep te richten.

Maak werk van het leven

Het leven is meer dan een tegeltje aan de wand. Wij maakten werk van het leven met Dela.

Aan de slag jouw inspirerend doel

Een inspirerend doel geeft je bedrijf vleugels! Hoe? We vertellen het je graag!

Ik wil ook resultaat!

Vul jouw gegevens in en dan bespreken we de mogelijkheden.